پرستار بیمار فردی متخصص و با تجربه است که به منظور ایجاد آرامش و رفاه برای افراد بیمار و خانواده آنها خدمات پرستاری را در منزل ارائه مینماید. پرستار بیمار در منزل معمولا برای افرادی در نظر گرفته میشود که در منزل نیاز به مراقبت و رسیدگی دارند و اعضای خانواده به دلیل عدم اطلاع از مراقبتهای پرستاری و یا مشغله کاری و زندگی قادر نیستند، از بیمار خود مراقبت کنند. در این شرایط، پرستار سالمند حضور یافته از بیمار مراقبت میکند و نیازهای پرستاری و مراقبتی وی را رفع مینماید. حضور بیمار در منزل و مراقبت از وی در کنار اعضای خانواده مزایای برای وی و خانواده او به همراه دارد که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
یکی از جدیدترین مشکلاتی که سالمندان نیاز به پرستار دارند، ابتلا به بیماریهای مزمن مانند آلزایمر، پارکینسون، یا دیابت میباشد. این بیماریها نیازمند نگهداری و نظارت مداوم هستند که ممکن است نیاز به کمک پرستاران حرفهای داشته باشد. علاوه بر این، افزایش نیاز به کمک در فعالیتهای روزمره مانند بهداشت شخصی، تغذیه، و حرکت نیز از دیگر مشکلاتی است که سالمندان ممکن است با آن مواجه شوند و نیاز به حضور پرستار داشته باشند.
پرستار بیمار کیست؟
پرستار بیمار فردی است که در حوزه سلامت و ارائه خدمات مراقبتی پزشکی فعالیت دارد و قادر است در بسیاری از جنبههای پزشکی و سلامتی از بیمار مراقبت نماید. پرستار مسئول درمان بیمار نیست، بلکه وی در حوزه مراقبت از بیمار و کمک به وی جهت بهبودی فعالیت میکند.
کار درمان بر عهده پزشک است و کار مراقبت و کنترل وضعیت سلامت بیمار بر عهده پرستار مراقب بیمار میباشد. پرستار وظیفه دارد نیازهای پزشکی و مراقبتی بیمار را رفع نموده و حال جسمی و شرایط فیزیکی وی را به طور مرتب بررسی نماید. از این رو فرد بیمار و خانواده وی از این که یک فرد متخصص و باتجربه در کنار آنها حضور دارد آسوده خاطر بوده و بسیاری از نگرانیهای آنها کاهش مییابد.
پرستار بیمار در منزل
همانطور که در بخش قبل اشاره نمودیم پرستار بیمار در منزل شامل تمامی خدمات مراقبتی و پزشکی از بیمار است که در منزل انجام میشود و هدف از آن بهبودی هر چه سریعتر حال بیمار و دور ماندن وی از محیط آلوده بیمارستان است. پرستار برای نگهداری از بیمار در این زمینه از مهارتها و تجارب بالایی برخوردار است و در زمینه بسیاری از بیماریها اطلاعاتی دارد که در مراقبت از بیمار بسیار مفید و موثر میباشد. از جمله خدماتی که در پرستار نگهداری از بیمار در منزل ارائه میگردد عبارتند از:
- مدیریت داروها و یادآوری زمان مصرف داروها به بیمار مطابق با دستور پزشک متخصص،
- بررسی بررسی علائم حیاتی بیمار از قبیل فشار خون و قند خون و … به صورت مرتب و بر اساس زمان بندی پزشک،
- انجام تزریقات و سرم تراپی در منزل،
- تعویض پانسمان و مراقبت از زخم بستر،
- انجام درمانها و تمرینهای فیزیوتراپی در منزل و کمک به بیمار برای انجام ورزشها،
- رسیدگی به بهداشت فردی بیمار و انجام خدمات بهداشتی و مراقبتی لازم،
- رسیدگی بر تغذیه بیمار و رعایت اصول تغذیهای مطابق با تجویز پزشک متخصص،
- انجام سونداژ و مراقبت از سوند و بهداشت بیمار،
- مراقبت و استریل زخم بیمار و ناحیه جراحی،
- رسیدگی به زخمهای دیابتی و جلوگیری از پیشرفت آنها،
- حرکت دادن بیمار و جلوگیری از ایجاد زخم بستر،
- کمک به بیمار برای آموزش نحوه استفاده از لوازم کمکی مانند عصا یا ویلچر،
- حمایت عاطفی و روانی بیمار و رسیدگی به بهداشت روان بیمار
پرستار برای بیمار ممکن است از یک سالمند، کودک و یا یک بیمار خاص مراقبت کند. به همین علت پرستار بایستی از تخصص و مهارت کافی برخوردار باشد و با شرایط بیمار آشنا بوده و خدمات پرستاری را به نحو احسن ارائه نماید. به عنوان مثال پرستار سالمند بیمار که برای پرستاری از کودک بیمار استخدام میشود، بایستی با نحوه رفتار با کودکان آشنایی داشته باشد و بتواند رابطه صمیمی و دوستانه با کودک برقرار کند. این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است.
در شرکت خدمات پرستاری بهار پرستاران با انواع بیماریها و نیازهای افراد سالمند آشنایی کامل دارند و به خوبی میدانند که با یک سالمند چگونه ارتباطی عمیق و موثر برقرار کنند تا بتوانند خدمات پرستاری را به بهترین شکل ممکن ارائه نموده و در حال روحی و جسمی سالمندان تاثیر مثبتی داشته باشند. پرستاری که از یک سالمند مراقبت میکند با پرستاری که از یک کودک مراقبت مینماید شیوه کاری متفاوتی دارند. یک پرستار خوب میتواند یک روانشناس خوب باشد و با توجه به شرایط روحی و رفتاری بیمار خود با وی ارتباط برقرار نموده و در ایفای نفش خود به عنوان پرستار و مراقبت موفق عمل کند.
پرستار سالمند بیمار
مراقبت از بیمار در منزل بسیار بهتر از بستری شدن وی در بیمارستان است. فضای منزل احساس آرامش و امنیت در فرد ایجاد میکند و حضور وی در کنار اعضای خانواده موجب میشود تا وی احساس بهتری داشته باشد. علاوه بر آن امکانات رفاهی موجود در منزل بیشتر از بیمارستان است و پرستار راحتتر میتواند از بیمار مراقبت نموده و آسایش وی را فراهم کند.
علاوه بر این همراه بیمار در بیمارستان برای مراقبت از وی در منزل بسیار کمتر از هزینه بستری شدن در بیمارستان است، به همین دلیل در صورتی که بیماری دارید که نیاز به مراقبت دارد بهتر است وی را از بیمارستان مرخص نموده و در منزل تحت مراقبت قرار دهید. در این صورت کیفیت مراقبت و شرایط زندگی بیمار نیز بهتر خواهد بود و هم روحیه بیمار حفظ میشود.
با حضور بیمار در منزل اعضای خانواده هر لحظه از حال بیمار خود مطلع میشوند و برخی از کارها را انجام میدهند. برای حضور پرستار نیز میتوانند برنامه ریزی کنند و در ساعاتی که در منزل حضور ندارند از پرستار بخواهند که مراقب بیمارشان باشد. بدیت ترتیب هزینه در ازار ساعات حشور پرستار در منزل محاسبه میشود.
برای چه بیمارانی میتوان پرستار در منزل استخدام کرد؟
خدمات پرستاری برای بسیاری از بیماران ارائه میگردد. پرستاران با تمامی خدمات پرستاری و پزشکی آشنایی داشته و قادر هستند از بیماران مختلف با شرایط متفاوت مراقبت و پرستاری نموده و خدمات پرستاری را به بهترین شکل ممکن ارائه نمایند. بیماریهایی از قبیل:
- بیمارانی که از ICU مرخص شدهاند و نیاز به مراقبت دارند؛
- بیمارانی که در CCU بستری بودهاند و پس از ترخیص نیاز به مراقبت و درمان دارند؛
- بیماران مبتلا به ام اس و بیمارانی که مشکلات حرکتی دارند؛
- بیمارانی که به دلیل جراحی نیاز به استراحت دارند و نباید از جای خود حرکت کنند؛
- بیماران سرطانی که در تحت شیمی درمانی قرار دارند و بایستی تحت نظر باشند؛
- بیماران قلبی که جراحی قلب انجام دادهاند و یا در شرایط حساسی هستند؛
- بیماران مبتلا به مشکلات اعصاب و روان که نیاز بع مراقبت شبانه روزی دارند؛
- بیماران مبتلا به انواع بیماریهای مربوط به دوران سالمندی از جمله آلزایمر و پارکینسون که نیاز به مراقبت مداوم و دریافت خدمات پرستاری و پزشکی دارند.
یک پرستار و مراقب سالمند باید دارای ویژگیهای بسیار مهمی باشد که از آن جمله میتوان به داشتن شخصیت صبور، دلسوز، و مهربان اشاره کرد. آنها باید دارای توانایی ارتباط موثر و برقراری ارتباط عمیق با سالمندان باشند و قادر به فهم نیازها و خواستههای آنان باشند. علاوه بر این، مهارتهای ارتباطی قوی، قابلیت برنامهریزی و مدیریت زمان، توانایی حل مسائل و پیشبینی نیازهای سالمندان، اخلاق حرفهای، صبر و تحمل، همدلی و احترام به حریم شخصیت فرد محتاج، از جمله ویژگیهای بسیار حیاتی برای یک پرستار و مراقب سالمند میباشد. این ویژگیها به آنها کمک میکند تا بتوانند به بهترین شکل ممکن به نیازها و رفاهیات سالمندان پاسخ دهند و آنان را در مراحل زندگیشان همراهی کنند.
پرستاری از سالمندان مبتلا به آلزایمر
بیماری آلزایمر عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار میدهد و فرد دیگر قادر نیست فعالیتهای ذهنی طبیعی داشته باشد. بیماران مبتلا به آلزایمر نیاز به مراقبت مداوم دارند زیرا چیزی را به خاطر نمیآوردند و به همین دلیل نمیتوانند تنها زندگی کنند. روند پیشرفت بیماری در هر فرد یکسان نیست، در برخی از افراد ممکن است فرد تا چندین سال مشکلی برای انجام کارهای شخصی نداشته باشد و آلزایمر وی تنها در حد فراموش کردن خاطرات و افراد باشد، اما در شرایط حاد که بیمار حتی کارهای ساده روزانه را نیز فراموش میکند، نیاز است که پرستار شبانه روزی سالمند، به صورت مداوم در کنار وی حضور داشته باشد.
از آنجایی که معمولا اعضای خانواده درگیریهای خود را دارند نمیتوانند به صورت مداوم در کنار بیمار خود باشند و از وی مراقبت کنند. بهترین کار استخدام پرستار مراقب بیمار است. وی نحوه مراقبت و برخورد با بیمار مبتلا به آلزایمر را به خوبی میداند و در این زمینه از تخصص و مهارت کافی برخوردار است. از این رو بهترین فردی است که میتواند از بیمار شما مراقبت کند. پرستاران با روشهای مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر آشنا هستند و به خوبی میدانند که نحوه برخورد و مهربانی کردن چه قدر در بهبود حال روحی سالمندان تاثیر دارد و میتواند حال آنها را بهبود بخشد. افرادی که آلزایمر دارند همانند کودکی هستند که نیاز به توجه و محبت دارد، از این رو باید با آنها بسیار مهربان و صبور برخورد کرد.
رفتار پرخاشگرانه موجب لجبازی بیماران مبتلا به آلزایمر میشود و اگر آنها با پرستار یا اعضای خانواده خود لجبازی کنند، کنترل کردن آنها بسیار دشوار خواهد بود. از این رو بهتر است در زمان استخدام پرستار شرایط بیمار را برای وی توضیح دهید و اطمینان حاصل کنید که پرستار شما با این شرایط آشنا است و میداند که با یک فرد مبتلا به آلزایمر چگونه باید رفتار کند.
پرستاری از بیماران مبتلا به پارکینسون
پارکینسون نوعی اختلال در سیستم عصبی مغز است که به دلیل کاهش ترشح هورمون دوپامین رخ میدهد و منجر به کند شدن سرعت انتقال پیامهای عصبی به مغز میشود. در نتیجه بیمار در کنترل کردن اندامها، حرکت دادن دست و پاها، صحبت کردن، راه رفتن و … بسیار کند عمل میکند و بدن وی تحت تاثیر این بیماری بسیار ضعیف میشود.
بیماری پارکینسون از جمله بیماریهای پیش رونده است و در شرایط حاد دیگر فرد قادر نخواهد بود به تنهایی کارهای شخصی و روزمره خود را انجام دهد و نیاز به مراقبت دارد. مراقبت از بیمار مبتلا به پارکینسون در منزل بهتر از بیمارستان است. زیرا بیماری که به پارکینسون مبتلا است به درمان خاصی نیاز ندارد. وی باید داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص را در زمان مناسب مصرف کند، تا جایی که امکان دارد تحرک داشته باشد و ورزش کند. غذای خوب و کافی مصرف کند. تمرینهای تنفسی و گفتاری انجام دهد. فردی که به بیماری پارکینسون مبتلا است باید روحیه خود را بالا نگه دارد.
در صورتی که اعضای خانواده به دلیل مشغله کاری و مشکلات زندگی قادر نیستند در کنار بیمار خود حضور داشته باشند بایستی یک پرستار برای بیمار خود استخدام کنند. پرستار علاوه بر انجام خدمات پرستاری و مراقبتی به عنوان یک دوست و همدم در کنار بیمار شما حضور دارد و وی را از نظر روحی نیز حمایت میکند. پرستار به بیمار کمک میکند تا حرکات ورزشی مناسب را انجام دهد و بتواند بخشی از کارهای شخصی خود را به تنهایی انجام دهد.
بیماری پارکینسون درمان ندارد اما اگر فرد در طول روز و به طور منظم تحرک داشته باشد و ورزش کند، روند پیشرفت بیماری کندتر خواهد شد و علائم بیماری کمتر بروز میکنند. به عنوان مثال اگر یک بیمار مبتلا به آلزایمر به طور مداوم در تخت خواب به استراحت بپردازد، خیلی زود تمام عضلات و ماهیچههای او خشک میشوند و فرد دیگر قادر به برخاستن و راه رفتن نیز نخواهد بود. اما اگر بیمار به صورت روزانه ورزش کند و عضلات خود را به کار بگیرد، میتواند کارهای شخصی خود را همانند غذا خوردن، پوشیدن لباس، حمام کردن و … را انجام دهد و اعتماد به نفس بالاتری نیز داشته باشد.
فردی که از بیمار مبتلا به پارکینسون پرستاری میکند بایستی در این مورد او را یاری کند و در صورتی که وی قادر به انجام حرکات ورزشی نباشد، از ورزشهای سبک شروع کرده و بدن وی را برای ورزشهای بیشتر آماده کند. نتیجه این ورزشها افزایش دامنه حرکتی بیمار و توانایی وی برای انجام برخی از کارهای روزانه است. در این صورت بیمار میتواند بخشی از کارهای خود را انجام دهد و دیگر نیاز به مراقبت 24 ساعته نخواهد داشت.
پرستاری از بیماران مبتلا به پارکینسون، از اهمیت ویژهای برخوردار است. این پرستاران سالمند بیمار با داشتن تجربه و آگاهی لازم، قادرند به مراقبتهای موثر و توجه مستمر نسبت به نیازهای فرد مبتلا به این بیماری بپردازند. آنها با داشتن دقت و حوصله، به راحتی میتوانند به نیازهای پارکینسونی بیماران پاسخ دهند و به آنان کمک کنند تا با راحتی و اطمینان بیشتری به سر ببرند.
پرستاری از بیماران تنفسی
پرستاری و مراقبت از بیماران مبتلا به مشکلات تنفسی از حساسیت بالایی برخوردار است. زیرا این بیماران بایستی همیشه تحت مراقبت باشند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید. در صورتی که چند ثانیه اکسیژن به مغز نرسد مشکلات جدی برای بیمار رخ میدهد که دیگر قابل جبران نیست. به همین دلیل پرستاران باید آمادگی لازم را داشته باشند و در شرایط بحرانی اقدامات لازم را انجام داده و بیمار را از خطر نجات دهند.
پرستاری از بیماران مبتلا به مشکلات تنفسی نیازمند هوشیاری و دقت بالا است و همچنین سرعت بالایی نیاز دارند. پرستار بایستی با نحوه استفاده از دستگاه اکسیژن آشنا باشد تا در زمان وقوع حملات تنفسی بتواند از دستگاه استفاده کرده و اکسیژن مورد نیاز بیمار را تامین کند.
پرستار بیمار ممکن است از یک سالمند، کودک و یا یک بیمار خاص مراقبت کند. به همین علت پرستار بایستی از تخصص و مهارت کافی برخوردار باشد.
پرستاری از سالمندان
نگهداری و مراقبت از سالمندان نیاز به مهارت و تخصص دارد. شاید با خود فکر کنید که سالمندان مراقبت خاصی نیاز ندارد، اما باید بگوئیم که مراقبت از سالمندان باید توسط فردی باتجربه و صبور انجام شود.
فردی که با نیازهای سالمندان آشنایی داشته باشد و بتواند شرایط آنها را درک نموده و نیازهای وی را در زمان مناسب رفع کند. از جمله خدماتی که سالمندان نیاز دارند عبارت است از:
- مدیریت داروها و یادآوری کردن زمان مصرف داروها،
- انجام مراقبتها و چکاپ روزانه و بررسی قند و فشار خون،
- انجام تزریقات مورد نیاز سالمندان،
- مراقبت غذایی و تهیه غذای مناسب با شرایط سلامتی و نوع بیماری سالمند،
- انجام تمرینهای فیزیوتراپی و کمک به سالمندان برای انجام ورزشها،
- حمایت عاطفی سالمند و استفاده از روشهایی برای سرگرم کردن آنها،
- کمک به سالمندان برای انجام امور شخصی و کارهای روزانه مانند تعویض لباس و …
- تعویض پوشک در سالمندانی که نمیتوانند ادرار خود را کنترل کنند،
- استحمام سالمندان به صورت مرتب و کم به شستشوی بدن،
پرستار بیمار ممکن است از یک سالمند، کودک و یا یک بیمار خاص مراقبت کند. به همین علت پرستار بایستی از تخصص و مهارت کافی برخوردار باشد.
پرستاری از بیماران اعصاب و روان
بیماران اعصاب و روان از جمله بیمارانی هستند که نیاز به مراقبت و پرستاری دارند و فردی که از آنها پرستاری میکند بایستی از تجربه و تخصص بالایی در زمینه مراقبت از بیماران اعصاب و روان برخوردار باشد. مراقبت و پرستاری از این بیماران نیازمند صبر و حوصله بالا است زیرا اگر پرستار با تند خویی با بیمار رفتار کند با بدخلقی و لجبازی بیمار مواجه خواهد شد. هزینه پرستار بیمار با توجه به شرایط بیمار و نیازهای مراقبتی وی متغیر خواهد بود. اگر بیمار نیاز به مراقبت شبانه روزی داشته باشد و یا در شرایطی باشد که مراقبت از وی دشوار باشد، هزینهای که بابت پرستاری پرداخت میگردد بیشتر خواهد بود.
پرستاری از بیمار مبتلا به سرطان
با افزایش تعداد افراد مبتلا به سرطان نیاز به مراقبت و پرستاری از بیماران مبتلا به سرطان نیز بیشتر شده است. به دلیل اینکه هزینه بیمارستان بسیار زیاد است خانوادهها ترجیح میدهند بیمار خود را در منزل تحت درمان قرار داده و خدمات پرستاری را در منزل برای بیمار خود مهیا نمایند. به همین دلیل با استخدام پرستار بیمار در منزل بخشی از هزینههای درمان کاهش مییابد و از طرفی بیمار در منزل و در محیطی امن و آرام تحت مراقبت خواهد بود.
بیماران سرطانی در کنار مراقبتهای پزشکی به حمایت عاطفی و انرژی مثبت نیاز دارند تا بتوانند بر بیماری خود غلبه نموده و بهبود یابند. به همین دلیل خانوادهها سعی میکنند شرایطی را مهیا کنند که بیمار احساس خوشایندی داشته باشد و در کنار اعضای خانواده حضور داشته باشد.
پرستار بیمار مبتلا به سرطان بایستی با شرایط بیمار و نحوه مراقبت از بیماران مبتلا به سرطان آشنایی داشته باشد و وی را از نظر جسمی و روحی تقویت کند. انجام تمرینهای مورد نیاز برای تقویت جسم و تسکین دردهای ناشی از شیمی درمانی کمک میکند تا کیفیت زندگی بیمار بهتر شود.
پرستاری از بیماران سکته مغزی
یکی از عوارض سکته مغزی فلج نیمی از بدن و مختل شدن عملکرد اندامها میباشد. به همین دلیل بیماری که سکته مغزی را پشت سر گذاشته است نیاز به مراقبت و پرستاری دارد تا بتواند این بحران را پشت سر گذاشته و با استفاده از تمرینات فیزیوتراپی و ورزش بخشی از قدرت بدنی و جسمانی خود را بازیابد.
پرستاری از بیماری که دچار سکته مغزی شده است نیاز به مهارت و تخصص دارد و وضعیت بیمار باید به صورت منظم بررسی شود تا در صورت بروز کوچکترین تغییر در وضعیت بیمار، اقدامات لازم انجام شود. پرستار بیمار در منزل اصفهان به فردی که دچار فلج بدنی شده است کمک میکند تا تمرینات فیزیوتراپی و توانبخشی را انجام داده و بتواند از اندام خود استفاده کند.
پرستاری از بیماران سکته قلبی
امروزه با افزایش مشکلات زندگی، فشار و استرس زیاد سلامت افراد را به خطر میاندازد. از این رو مشکلات قلبی از جمله سکته قلبی بیشتر از قبل در اشخاص جوان و میانسال مشاهده میشود. فردی که سکته قلبی داشته است بایستی تحت مراقبت باشد و از استرس و مشغلههای کار و زندگی دور بماند. بهترین مکان برای استراحت وی منزل است. در این مدت پرستار میتواند در منزل از بیمار پرستاری و مراقبت نماید. فردی که سکته قلبی را پشت سر گذاشته است باید بیشتر از قبل مراقب سلامت خود باشد و در دوره درمان و نقاهت در آرامش کامل به سر ببرد. در صورتی که خانوادهها قادر نیستند از بیمار خود مراقبت کنند و وی را از نظر روحی حمایت نمایند، بهتر است از پرستار کمک بگیرند و از لو بخواهند مراقب سلامت جسمی و روحی بیمارشان باشد.
پرستاری از بیمارانی که در تخت بستری هستند
برخی از بیماران به دلیل بیماری سختی یا کهولت سن باید تمام مدت بر روی تخت باشند و به همین دلیل نیاز به مراقبت بیشتری دارند. افرادی که در بستر میباشند بدن بسیار حساسی دارند و در معرض ابتلا به انواع بیماریهای پوستی و زخم بستر میباشند. از این رو برای جلوگیری از بروز مشکلاتی از این قبیل نیاز است که پرستار در منزل اصفهان در کنار بیمار حضور داشته باشد و مراقبتهای لازم را انجام دهد.
فردی که در بستر بیماری است و قادر به حرکت کردن نیست باید به طور مرتب و چند بار در روز حرکت داده شود تا خون در بدن وی در جریان باشد و به زخم بستر دچار نشود. در صورتی که فرد قادر به برخاستن از تخت نباشد، پرستار وی را در داخل تخت با استفاده از دستمال و حوله شستشو میدهد تا بدن وی دچار عفونت نشود.
همچنین اگر بیمار از پوشک استفاده کند، اندام وی بایستی به صورت روزانه شستشو داده شود تا مبتلا به مشکلات عفونی نگردد. اعضای بدن مانند گردن، صورت، زیر بغل، بازوها و دستها، کمر و زانوها باید چند بار در هفته با استفاده از دستمال مرطوب تمیز شود. دقت داشته باشید که استفاده از کرم نرم کننده برای نرم نگه داشتن پوست در این افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. برای انتخاب کرم میتوانید از پزشک متخصص مشورت بگیرید و کرم مخصوص و مناسب برای بیمار خود را تهیه نموده و در اختیار پرستار قرار دهید.